fiafia90


Ubud bjuder på risterrasser, Mt Batur och apskog
16 oktober, 2014, 02:37
Filed under: Okategoriserade

Hej hopp!

Nu har dagarna flugit på sådär snabbt igen som dem kan göra när man har fullt upp, speciellt när man reser, hittar på massa saker och träffar massor med folk. Jag sitter nu här min tredje morgon i Ubud men min fjärde dag här – statusen just i detta nu är en ömmande axel, en envis hosta, ett försök att äta vegetariskt (gjort i 4-5 dagar) och en söt liten kattunge som stirrar på mig medan jag sitter på min och Saras lilla veranda.

Sen senast jag skrev har det hänt en hel del, jag ska försöka dra det kortfattat.

Dag 1 (i Kuta på nytt hotell): Jag och Johanna avslutade min första kväll i Kuta med mat på Hardrock Cafe och genom att lära känna varandra ännu bättre genom att prata på tu man hand. Kvällen var jättetrevlig men avbröts något av alldeles för hög musik som dök upp på scenen. Därefter blev det jag, Scen and The City på datorn och sova.

Dag 2: Jag började morgonen med att handtvätta (börja bli riktigt duktig på det där nu!) och sedan drog jag, Johanna och Micke ut på frukost på stan – på Gloria Jeans Café för att vara exakt. Det blev fruktsallad och yoghurt – mums! Därefter hamnade jag och Micke på tu man hand och man fick lära känna honom lite mera. Vi drog ner till stranden och beslutade att vi skulle surfa (eller jag blev övertalad) och vet ni vad? Det var fantastiskt kul, jag tog mig inte upp på en enda våg ståendes, kom in till stranden på 2-3 liggandes på brädan, jag blev omtumlad av vågorna ett 10-tal ggr och höll på att visa alla privata delar offentligt då vågorna var så starka (vilket jag inte gjorde då jag upptäckte detta i tid). Dock efter 4 kallsupen gav jag upp och då visade det sig att vi hade varit i vattnet runt en timme – way to go!
Resten av dagen spenderade jag shoppandes med Johanna och vi fyndade massor nödvändigt, jag köpte bland annat – 2 par flipflops, 2 småväskor, 2 vattenflasksväskor, ett par byxor och ett par Nike-skor (yes, jag hittade mina efterlängtade Lunarglide 5!) woooppa på den shoppingdagen.
Jag avslutade kvällen med att springa ner för att ta bilder av solnedgången vid Kuta-stranden, helt klart magiskt. I och med detta beslutade jag mig för att försöka se soluppgången dagen efter också – Johanna var på idéen.

Dag 3: Det blev en tidig morgon trots en sen sänggång, jag och Johanna gav oss ut vid 5.40 för att jaga soluppgång. Vi möts av en hel del människor vid stranden men inser när himlen börjar bli rosa att vi befinner oss i väst och solen går upp i öst – fail på det. Men vi gör det bästa av situationen och tar en promenad längs stranden som just då ligger i lågvatten. Vi möts av lokalbefolkning, hurtiga människor som är ute och springer, krabbor i hundratals som vandrar upp längs stenarna, några hundar och ett hav som håller på att vakna. Efter promenaden körde vi lite frukost på terrassen och avslutade med lite träning – bra start på dagen!

Därefter packade jag ihop alla mina saker, det var dags att ge sig av till Canggu för att möta upp mina vänner Ellen, Johnny och Sara för att fortsätta mot Ubud – en stad mitt på Bali. Framme på campet mötte jag även Minetta och Cecilia som skulle ge sig av till Nya Zeeland, hoppas ni njuter av ert äventyr. Campledarna Dominic och Kathrine, Dominics bror Alex, och andra människor jag träffat litegrann tidigare.
I taxin till Ubud följde även en dansk tjej Anne med, riktigt trevlig tjej! När vi väl kom fram till Ubud checkade vi alla in på Nick´s Homestay, gick sedan till apskogen med massa luriga och söta apor och avslutade sedan kvällen med mat med en utsikt över risterasserna, magiskt.
Och ja, vi lyckades boka en guidad tur för onsdagsmorgonen till Mt Batur för 250 000 rupiah/person (väldigt bra pris – ca 150 :- ) Jag och Sara hade ganska svårt att somna i vårt rum vars enda källa till kyla var en takfläkt (tro mig det funkar inte.) så vi beslutade att byta boende redan dagen efter. Vi somnade dock efter mycket om och men…

Dag 2 (i Ubud): Jag vaknar ganska tidigt och även Sara hakar på – vi käkar lite frukost innan vi påbörjar våran varma och svettiga vandring till vårt nya hotell. Väl framme installerar vi oss i ett stort rum med AC, varsin dubbelsäng, stort badrum med badkar och en egen liten terrass. Kändes helt okej uppbytte till en billigare peng än förra natten!
Efter incheckning började vi vandra runt för att upptäcka Ubud lite, vi hittade bra matställe och härlig risfältspromenad. Vi skulle ta tidig sänggång för dagen efter/under natten var det dags för vandringen upp till Mt Baturs topp.

Dag 3: Morgonen började vid ca 2.00, jag och Sara packade ihop våra saker för att möta upp Johnny, Ellen och Anne för vår vandring upp till Mt Batur. Först åkte vi taxi i någon timme, sedan klev vi ut på en mörk parkering, fylld med andra människor som skulle göra samma vandring. Vi möttes av lokalguiden Suli och hennes vän (som jag tyvärr inte minns namnet på). Vi fick varsin ficklampa innan vandringen började, det var totalt mörker – det enda som lyste upp var stjärnorna, månen och alla andras ficklampor. Spännande men samtidigt lite läskigt då jag är så himla mörkrädd men samtidigt blir så exalterad av vandring. Vandringen upp skulle ta ca 2 timmar, på vägen upp blev jag snurrig och höll på att trilla en bit. Fick dock fäste och kunde med lite hjälp sätta mig ner. Det var en hemsk känsla, det kändes som jag skulle kräkas och svimma samtidigt och jag var liksom fast halvvägs upp till vulkanen Mt Batur(?!!) Anne gav mig lite choklad och jag satt ner i några minuter och vilade sedan kändes det bättre. Alla som känner mig vet hur envis jag är så trots denna motgång skulle jag klart upp till toppen, men det gick bra och inga mer känningar efter det. Det fanns 3 möjliga soluppgångs-utkiksplatser, Sara valde att vänta vid den andra medan jag, Anne, Ellen och Johnny begav oss till den tredje uppe på toppen. Vi anlände några minuter innan solen började gå upp och skådespelet var magiskt. Man ville fotografera, njuta av utsikten och bara vara i samma sekund.
Vi möttes av en utsikt mot Balis högsta berg Agung Gnung och dess två lägre grannar, ett hav av moln över sjön Batur och en blodröd sol som sakta rörde sig uppåt mellan topparna – vilket skådespel och så värt all vandring och min ”närasvimnings”-upplevelse. WOW!
När vi fått i oss frukost, tagit klart alla bilder begav vi oss ner till kratern för att se vart vulkanens ånga pyr ut (det är ju en aktiv vulkan), en helig grotta och mötas av söta apor som vågat titta sig fram när solen kommit upp. Väldigt gulliga och snälla jämfört med de busiga aporna i Monkey Forest.
På vandringen ner från vulkanen pratade jag lite med lokalguiden Suli och fick höra hur livet på Bali är. Det är inte en självklarhet att få jobb, många bor i hus utanför städerna och universitetet är enbart för dem som har råd. Jag har dock fått höra att det är oförskämt att fråga om en Indonesiers ålder och lät av artighet bli men fick reda på att hon varit guide i två år för den sträckan vi gick.

På vägen hem från Mt Batur stannade vi vid en kaffeodling med magisk utsikt över risfält och sedan vid några ännu häftigare risfält – jag är helt frälst i risfält känner jag nu!

Väl hemma tog jag mig ett långt bad med lite filmtittande och gick sedan och sov i några timmar. Vi avslutade sedan kvällen med att packa våra väskor, tvätta lite och sedan möta upp först Johanna (som hade anlänt med Micke till Ubud) för lite mat och sedan mötte vi alla (jag, Sara och Johanna) upp Anne på ett Reagge-ställe längs Monkey Forest Road, riktigt skön stämning där.

Och här sitter jag då nu, i Ubud, min fjärde dag här. Ska snart väcka Sara så vi kan checka ut och byta boende och sedan kolla upp hur vi tar oss till Giliöarna för det blir nog vårt äventyr för imorgon.

Ta hand om er och vi hörs snart igen!
(Jag vet att det saknas bilder men det är för att internet är lite för slow för sådana moderniteter. Så fort internet blir bättre kommer även bilder!)

Kommentarer inaktiverade för Ubud bjuder på risterrasser, Mt Batur och apskog